Lars Wandy Frederiksen | ONLINE

Det var en halvkold og våd torsdag morgen da vi tidligt kørte fra Vejle og satte kursen mod Kastrup. Et direkte fly fra Billund til Rom var ikke en mulighed, så en tur over bæltet var en nødvendighed. Men dette gjorde faktisk rejsen kortere og billiger. Vel ankommet til kastrup ved 8:30 tiden satte vi os og ventede på flyafgangen 10:30. Snart var vi i luften og efter en kort tur på 2½ time landede vi i roms lufthavn. Efter en uendelig lang ventet på vores ene lille kuffert, og en lille slice lufthavnspizza begav vi os videre i forsøget på at komme fra lufthavnen til vores hotel.

Vi havde egentlig planlagt at tage toget fra ludthavnen til hovedbanen i Rom, og så Taxa til hotellet. Men på bedste sydeuropæiske manér havnede vi i hænderne på en billetsælger der mente vi skulle tage hans taxaselskab dirkte til hotellet for samme pris og endda spare tid. Nå ja hvor galt kan det gå, så vi satte os over i et hjørne og ventede. Ganske snart blev vi med fagter afhentet af en lille mand som gelejdede os ned i en lille minibus sammen med 5 andre turister, og snart kørte vi over stok og sten ind mod Rom, mens betalingen på 30 euro blev klaret med chaufføren under kørslen..... meget mærkeligt firma. Da jeg ikke lige kunne huske hotelnavnet havde jeg bedt om at blive sat af ved Piazza Navona. Som lovet gik der heller ikke længe for vi kørte igennem det centrale Rom og kort efter stoppede bussen et stenkast Navona, helt som lovet. Det var måske ikke så dårlig en ide alligevel.

Vores hotel som vi havde booket hjemmefra hed faktisk Hotel Navona og ligger kun et stenkast fra selve Navona pladsen hvor vi blev sat af. Så hurtigt fandt vi frem til hotellet. Uden de store problemer blev vi chekket ind, og fik anvist et lille hjørneværelse ud mod en stille gade. Hotellet var rigtigt pænt og rent, gode senge, aircondition og fint badeværelse så vores forventninger fra hotellets hjemmeside blev opfyldt. Det var varmt i rom, cirka 30 grader, så hurtigt fik vi iklædt os noget sommertøj, og da der ingen grund var til at hænge på hotelværelset, begav vi os ud i Roms gamle gader. Vi vidste at Pathenon, det gamle romerske tempel kun lå 2 min fra hotellet. Så vi begav os hen på pladsen for at få lidt at drikke, slappe af, og lige komme ovenpå efter flyturen. Så mens vi sad og nød udsigten til Pathenon, som absolut er et imponerende romersk bygningsværk, drøftede vi dagens videre forløb

Vi blev enige om at da klokken nu efterhånden var blevet 4 om eftermiddagen ville vi bruge resten af eftermiddagen på en gåtur rundt i den gamle by. Så efter vi fik købt lidt is, begav vi os stille og rolig afsted mod Trevi fontænen. I Rom modsat så mange andre steder, ligger alle de nævneværdige sites inden for rimelig gå afstand, så efter en stille gåtur i de smalle brostensbelagte gader kom vi frem til den berømte Trevi fontæne. Det var da ganske imponerende, men oplevelsen blev lidt ødelagt af den massive menneskemængde af turister og afrikanske gadesælgere, så absolut ikke et sted at blive hængende, så efter en "been there, done that" oplevelse begav vi os videre på vores gåtur.

Efter endnu en lille gåtur nådede vi frem til foden af den så berømte Spanske trappe. What is all the fuzz about, det er jo bare en trappe. Kald mig ukulturel, ok, men jeg vil næppe kalde trappen for min største oplevelse, så efter det obligatoriske billede forsætte vi den hyggelige gåtur igennem den indre by. Efter en god gåtur tog vi hjem for at skifte tøj inden vi ville finde en god restuarant. Det overdrevne udbud af restauranter til trods lykkedes det os at blive enige om at spise på "La Carbornara". Et lille sted med spisekort kun på italiensk. Nå ja det endte da også med en god gang carbornara. Så trætte og mætte fandt vi tilbage til hotellet og gik i seng.

Dag 2, vi stod op til et voldsomt regnvejr. Det var faktisk rart fordi det kunne sænke temeraturen et par grader. Nå men da vi ikke vidste hvor længe de ville stå på besluttede vi os for en da i vatikanet, det var jo delvist indendørs. Vi ville gerne hurtigt afsted, så efter en kort og ganske sparsom og uinteresant morgenkomplet på hotellet begav vi os afsted mod vatikanstaten. Undervejs måtte vi gå i læ på grund af en voldsom byge, men efterhånden som vi nåede frem til vatikanet brød solen mere og mere igennem, og efter 20 min. gang og krydsning af Tiberen, stod vi en solskin på Peterspladsen

Det var stadig tidlig på dagen, så der var endnu ikke så mange mennesker. Vi bestemte os for at starte med turen op i toppen af Peterskirken inden der kom for mange mennesker. Turen derop var 5€ eller 7€ afhængig af om vi ville gå 300 eller 550 trappetrin. Så 14€ alt i alt :). Første stop efter en elevatortur var bunden af kuplen, men et flot view ned over kirkegulvet. Efter nu 300 trappetrin af snoede smalle vælvinge kop vi ud på toppen af den lille platform øverst på Peterskirken. Sikke en udsigt. En flot syn ud over Rom, Peterspladsen og Vatikanstaten. Vi nød udsigten og den kølige formiddagsluft et kvarterstid før vi igen begav os ned i. Varmen var begyndt at komme tilbage, og de obligatoriske lange bukser som er påkrævet gjorde det ikke bedre. Nå men lang om kænge nede begav vi os over mod selv kirkens indgang.

Vel inde i kirken blev vi selvfølgelig imponeret over det store mægtige rum. Men den er også lidt steril. Den store domkirke i Sevilia er efter min mening langt mere spændende. Og måske lige så vigtig, slet ikke så overrendt som Peterskirken. Vi gik en runde i kirken, men droppede at se Pavernes grave i kælderen. Istedet gik vi over mod vatikamuseet for at se det sixtinske kapel. Og her lige en advarsel, men skal faktisk om på den anden side af vatikanet for at komme til indgangen, så en lille gåtur venter.

Men ak, ankommet til indgangen af museet var gåturen egentlig først lige startet. Efter at have betalt en overpris på 17€ pr. person for at komme ind, måtte vi nu traske igennem alle mussets haller af gobeliner og malerier for at komme frem til det Sixtinske kapel. Langt langt langt om længe nåede vi frem. Efter et par "ulovlige" spionfotos af michelangelos mesterværk, som vi nok æræig talt ikke havde indsigt nok til virkelig at blive imponeret over stod vi endelig ude på gaden igen. Klokken var efterhånden blevet 13.00, så efter en lille gåtur fandt vi en lille fortovs cafe hvor en frokostpizza blev konsumeret. Ikke verdens bedste pizza, men hyggeligt at spise ud til fortovet, nå ja, og så for 11€ ialt.

Vi havde ikke lagt planer for eftermiddagen, så vi bestemte os for at tage tilbage på hotellet for at få en lille middagslur. Veludhvilet midt på eftermiddagen traskede vi i solskinnet over på Pathenon pladsen og nød en kaffe og cola på en af de mange cafeer. Her var prisen til gengæld høj, men sådan er det jo når man spiser og drikker på de kendte turistpladser. Resten af eftermiddagen gik vi en tur op langs Via del Corso hvor vi fik shoppet i de mange butikker og indkøbscentre.

Shoppingturen sluttede på Piazza del Popolo der hvor Via del Corso slutter mod nord. Pladsen er en af de største i Rom. Så mens eftermiddagsolen gik ned sad vi på en bænk og kiggede på liv og leben på pladsen. Især de mange pakistanske/indiske blomstersælgere havde vi meget morskab ud af. Utrætteligt forsøgte de anmasende at forære røde roser til folk under påskud at de skulle være gratis, og tog man så imod, ja så skulle der betales alligvel. Det var hyggeligt og underholdelende at observere de mange små "dramaer" imellem blomstermændende og deres ofrer :)

Det var nu tid til at finde noget aftensmad. Uden rigtigt at kunne blive enige gik vi længe og kiggede på efter den helt rigtige hyggelige restaurant som ikke var overfyldt. På Via de Santa Chiara bag ved Pathenon fandt vi en rolig hyggelig restaurant med gode udendørs borde. Efter adskillige forsøg lykkedes det os at afgive bestilling til vores særdeles pigeglade tjener som havde mere travlt med pigerne på gaden end hans kunder, men han var faktisk rigtig sjov og underholdende. Gitte fik en kanon Lammesteg, og selv fik jeg Lagsagne. Den var faktisk så god at jeg måtte bestille en ekstra omgang hovedret. Det var en rigtig god og hyggelig middag. Trætte og mætte slæbte vi os de sølle 200 meter tilbage til hotellet.

Lørdag morgen og vejret var skønt. Så vi bestemte os for at tage en tur i Colloseum. Vi kom afsted i god tid,og nåede på gåben frem efter 20 min kort efter åbningstid. Som ved vatikanet stod unge studerende i kø for at kapre kunder til guidede tours, men igen valgte vi at kunne gå rundt på egen hånd og hygge os. Mod sædvane lejede vi dog et guideheadset. Vores rundtur i Colloseum tog vel godt 1½ time og vi synes absolut vi fik set det vi ville. Det var en god og spændende oplevelse at opleve stedet. Det har været fantastisk for 2000 år siden. På tilbagevejen til centrum gik vi igennem palpetinerhøjen som er en gammel romersk bydel i dag er et stort område i byen med masser af gamle ruiner. Problemet med den slags er bare at man nærmest bliver bedøvet af alle ruinerne så facinationen blegner fuldstændigt. Så i rask gang gik vi igennem området for at finde noget frokost i centrum.

Tilbage ved området omkring via del corso bestemte vi os for en let frokost på Mcdonalds. Det var blevet ret varmt og vi trængte virkelig til at side et sted med aircondition. Vi kunne ikke rigtig blive enige om hvad eftermiddagen skulle byde på, men vi besluttede os for at gå en tur over i bydelen Trasteveri som ligger på den vestlige side af Tipern. Bydel er kendt for sine små krogede gader, restauranter og små pladser.

Trasteveri holdte stik. Bydelen er så godt som bil fri grundet de små gader med brosten, og bygningerne er små gamle og hyggelige. Efter lidt vandren slog vi os ned på pladsen Piazza Santa Maria, hvor vi nød lidt sodavand øl og snacks i sommervarmen. Imens kunne vi side og opleve livet blandt spillemænd, legende børn og et par fulde bumser på pladsen. Ja selv et brullyp kom forbi :). Eftermiddagen gik langsomt forbi, mens vi længe sad og nød flere kolde drikke. Men til sidst bestemte vi os for at gå tilbage til hotellet og få lidt frisk tøj på inden vi skulle ud og spise om aftenen.

Efter et lille hvil gik vi igen på jagt efter en god restaurant. Igen efter lidt søgen fandt vi noget vi kunne bruge på Via in Aquiro. Et lidt mere ekslusivt spisested, men med nogle fantastisk gode pizzaer. Efter middagen gik vi forbi Trevi fontænen for at opleve den i aftenlyset, men ak selv på dette sene tidspunkt var pladsen kaotisk overfyldt, så istedet købte vi et par gode is som blev nydt på pladsen foran Pathenon, og heldigvis undgik vi pladsens Is-politi, man må nemlig ikke spise is ved springsvandet ????? :). Lidt i midnat gik vi så hjem til hotellet